Liefde voor hout

BoomHet zal u als bezoeker van mijn website niet zijn ontgaan dat er op diverse plaatsen op deze website een afbeelding van boomstammen -lees: hout- te zien is.

Dit heeft alles met mijn voorkeur voor dit natuurproduct te maken. Van jongs af aan werk ik graag met hout. De ene keer timmerde ik een zeepkist van planken uit containers, terwijl ik de andere keer een duiventil op een paal voor de sierduiven maakte.

Tegenwoordig - 69 jaar later- ben ik nog steeds bezig met hout. Ik ben gek van bossen met die prachtige hoge dikke bomen en daar is ook de liefde voor hout uit ontstaan. Mijn ouders gingen vaak naar het Bikberger Bos in Huizen. Later keek ik mijn ogen uit in Luxemburg, waar metershoge bomen naast elkaar staan. Wat voelde ik mij klein tussen al die hoge dennen.

Maar waarom hout als het mooiste product beschouwen? Met hard- en zachthout kun je alles. Je kunt het zagen, versnipperen en verbranden. Maar je kunt er ook planken en balken van maken. Het is een materiaal dat lang meegaat. Mooi zijn ook de ringen die de leeftijd aangeven, de warme uitstraling en het feit dat het een natuurlijk product is. Zet een houten huis maar eens naast een villa van beton of steen.

Inmiddels heb ik in de afgelopen jaren bij mijn woning een houten serre, een houten prieel en een houten afdak gebouwd. Het door mij gebouwde duivenhok en kippenhok zijn inmiddels ter ziele omdat we geen duiven en kippen meer houden. Daarentegen slaap ik al jarenlang in een zelfgemaakt houten bed.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik een verbouwing waarbij men houten balken gebruikt niet zomaar voorbij kan rijden. Is er een restant nieuw hout of zijn er sloopbalken in een container, dan vind ik het prachtig om deze weer te recyclen. Ik stop, loop naar de aannemer of eigenaar en vertrek weer met een paar balken. Nee, ik heb nooit zonder hout gezeten.

Als ik moet kiezen uit beton, steen, keien of hout dan wordt het het laatste. Met de eerste drie kan ik zo weinig, terwijl ik met hout alle kanten op kan.

Als leuke bijkomstigheid zaag ik thuis houten stammen door voor mijn conditie. De buurvrouw is blij met deze blokken, die zij voor haar open haard gebruikt.